Hűtőközegek

Mit jelent a GWP, ODS, milyen hatással van a klímákban használt hűtőközeg (gáz, R-410A) az ózonrétegre és a globális felmelegedéshez hogyan járul hozzá?

Hűtőközeg
azokat az anyagokat hívjuk hűtőközegnek, amelyek alkalmasak a hő szállítására az alacsonyabb hőmérsékletű helyről a magasabb hőmérsékletű hely felé.

Környezetkímélő klímákA hűtőgépekben és a légkondícionálókban is korábban a környezetre károsabb hűtőközegeket használták, a szabályozás és az iparág kölcsönös fejlődésen ment keresztül, fej-fej mellett haladva. Mára már a korszerű technológiának köszönhetően jeletősen csökkent a hűtőközegek környezetterhelő hatása.

A hűtőközegként használt gázoknál az egyik legnagyobb probléma az ózonrétegre gyakorolt káros hatásuk volt, aztán kiderült, hogy nem ez az egyetlen rossz tulajdonságuk: a globális felmelegedéshez nagy mértékben hozzájáruló üvegház hatású gázok közé sorolhatóak. A fejlesztésekre így aztán még nagyobb energiát és erőforrást összpontosítottak.

Külön mérőszám van arra, hogy egy anyag mennyire káros az ózonrétegre nézve, ezt az anyag ózonlebontó potenciáljának (angolul: ODP) nevezzük. A minimális értéke 0, a maximuma 1. Az R12 (vagyis a CFC) ODP értéke 1, ez a vegyület mára már be lett tiltva.

A globális felmelegedéshez való hozzájárulás, vagyis az üvegházhatást erősítő tulajdonság nagyságának mérésére bevezették a globális felmelegedés potenciált (angolul: GWP). Ez a mutató azt mondja meg, hogy az adott gáz mennyi hőt tart vissza a vele azonos tömegű szén-dioxid-hoz képest. (Ezért a szén-dioxid GWP-je 1.)

R410A

Az R410a széles körben elterjedt hűtőgáz, valószínűleg az Ön légkondícionálójában is ilyen kering, vagy ilyen fog keringeni, ha most gondolkozik azon, hogy milyen klímát lenne érdemes választania.

Az R-410A közel-azeotrop elegy: 50 % R-32 és 50 % R-125. Az R-22 helyettesítőjeként lett rendszeresítve kis teljesítményű (háztartásokban is használt) klímaberendezések számára. Forráspontja -51 Celsius-fok.

Mutatók

  • ODP: 0
  • GWP: 1725
Miért minket válasszon?
Garanciát vállalunk minden elvégzett munkánkra.
Referenciáink magukért beszélnek!
Kapcsolat
+36-30-883-5722
Visszahívás kérés
Elküld