Az autóklíma és a házba szerelt klíma működésének különbségei

Mikor egy helyiséget le akarunk hűteni, akkor a meleg térből elvont hőt a külső környezetnek adjuk át, és ehhez mindig energia befektetésre van szükségünk.

Mikor egy helyiséget le akarunk hűteni, akkor a meleg térből elvont hőt a külső környezetnek adjuk át, és ehhez mindig energia befektetésre van szükségünk. A hűtéshez klímaberendezést használunk, melynek szükséges teljesítménye függ a lehűteni kívánt tér nagyságától, a hőszigeteléstől és attól, hogy mennyire gyorsan akarjuk lehűteni az adott helyiséget.

Autóklíma

Autóbérlésnél vagy vásárlásnál manapság már elsődleges szempont, hogy a járműben legyen légkondicionáló. Az autóba épített klímák működési elve tulajdonképpen nem sokban különbözik a házakba szerelt klímákétól. A rendszer a hűtőközeg nyomásának és halmazállapotának változásai következtében létrejövő hőmérsékletváltozást használja fel. A hűtőközeg lehűlése lehűti a közvetítőközeget. A közvetítőközeg általában víz, vagy fagyálló folyadék. Az autókba szerelt klímákban korábban a hűtőközeg többnyire freon volt, ami nagymértékben környezetszennyező hatású. A freont fokozatosan és mára szinte végleg felváltotta az R134 jelű anyag (a jelben található R betű a refrigerantot, magyarul a hűtőközeget jelenti). Az R134a környezeti szempontból szinte ártalmatlan.

 

Házi klíma külső egységei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Házba szerelt klíma

A házakba beszerelt klímák a gépjárművekbe szerelt változatoktól alapvetően abban különböznek, hogy a lehűteni kívánt tér nagyobb méretéből adódóan nagyobb teljesítmény leadására képesek, így a berendezés maga is sokkal nagyobb. Hűtőközegnek manapság legtöbbször a környezetre szinte ártalmatlan R-407c-t és R-410a. Ezen klímaberendezések általában split rendszerek: különálló kültéri és beltéri egységgel rendelkeznek. A kültéri és a beltéri egység között a nyomásálló csövekben víz kering, amely a lehűtendő helyiségben felvett hőt kintre szállítja. Így amíg működési elvben gyakorlatilag megegyezik az autókban és a házakban fellelhető klíma, addig azok beszerelése, szerelése már egészen eltérő módon történik.

Miért minket válasszon?
Garanciát vállalunk minden elvégzett munkánkra.
Referenciáink magukért beszélnek!
Kapcsolat
+36-30-883-5722
Visszahívás kérés
Elküld