Egy kis légkondicionáló történelem

Volt idő, amikor a levegő hűtésére csak az időjárás és a tengeri áramlatok voltak képesek. Lássuk hogyan alakultak ki a manapság használatos légkondicionálók.

Egy kis történelem: a lakás léghűtése nem számít már újdonságnak, igaz, a mai modern készülékek elődjei nem büszkélkedhetnek olyan technikai és küllembeli adottságokkal, mint például egy Fisher Art klíma, de a kornak megfelelő technológiai színvonalon tették a dolgukat.

A 20. század eleje - a világ első klímája

A tudományok, közülük is leginkább a kémia fejlődésével lehetőség nyílt a 19. század vége fele léghűtési eljárások kidolgozására, és 1902-ben már be is tudták mutatni a világ első elektronikus légkondicionálóját, melyet az amerikai Willis Carrier tervezett meg. Az eszköz méretei még igencsak meghaladták a manapság az irodák és nappalik falán elhelyezett &ldquot;dobozokét&rdquot;. Az első, háztartásban használt készüléket Charles Gilbert Gates ingatlanába szerelték be 1914-ben.

Charles Gilbert Gates
Az első klímatulajdonos: Charles Gilbert Gates

Továbbfejlesztések: páratartalom-szabályozás, elterjedés

Carrier találmánya először az ipari szektorban lett népszerű. A technológia segítségével nem csak a hőmérsékletet, hanem a páratartalmat is szabályozni lehetett, aminek nagy hasznát vették például a nyomdákban, ahol a levegő nedvességtartalma a papír és a nyomtatsához használt tinta számára is fontos szerepet játszott.

A kezdeti sikerek után a technológia a lakosság körében is el kezdett terjedni, lakásokban és autókban is megjelent. Az 1950-es években Amerikában ugrásszerűen megnőtt az eladások száma, leginkább az úgynevezett Sun Belt területen (az Egyesült Államok déli részén elhelyezkedő, a keleti parttól a nyugati partig tartó sáv a déli határ közelében) élők számára jelentett nagy könnyebbségek a légkondicionáló, mivel ott jellemzően hosszú és forró nyarakra, és rövid enyhe télre lehet számítani, a hőmérséklet pedig igen embertpróbáló, gyakran 37 foknál is melegebb. A klímák nyújtotta komfortérzet sokaknak könnyíti meg az életét a mai napig.

Találmányok, melyek ugyanezeket az alapelveket használják

Nem csak a szoba hőmérsékletét lehet szabályozni egy ilyen berendezéssel - erre már korán rájöttek. Számos új eszköz jelent meg a piacon, gondoljunk csak a hűtőkre. De ebbe a kategóriába tartoznak a hőszivattyúk, egyes párásítók és páramentesítők is.

Nagy hatással volt tehát az élet szinte valamennyi területére, az egyik legfontosabb ezek közül az élelmiszeripar, ahol a nyers és félkész ételek illetve alapanyagok hidegen tartása kulcsfontosságú szerepet tölt be napjainkban. Fagyasztóládák, mélyhűtők, hűtőkocsik és még sorolni lehetne. Az informatikus beállítottságúaknak pedig jó példa egy szerverszoba hűtési rendszere, ők jól tudják milyen fontos egy ilyen szisztéma megfelelő kiépítése.

Felhasznált anyag: Wikipédia.

Miért minket válasszon?
Garanciát vállalunk minden elvégzett munkánkra.
Referenciáink magukért beszélnek!
Kapcsolat
+36-30-883-5722
Visszahívás kérés
Elküld